EVDE DOĞAL YOĞURT NASIL YAPILIR?
- 3 veya 5 litrelik süt bidonumuzu çalkalayıp temiz suyla çalkalanmış ıslak çelik tencere (içerisinde deterjan veya yemek kalıntısı olmayan) içine döküyoruz.
- Taşmaması için tencerenin içine porselen çay tabağımızı içine atıp 5 dakikada bir karıştırarak kaynatıyoruz.
- 92 dereceye geldiğinde, birinci sefer süt kaymağı kabarınca sütü homojen bir şekilde karıştırarak, kaymak tabakasını dağıtıyoruz. İkinci sefer sütün kaymağı kabarınca, kaymağın ortasından delik şeklinde kaymağı açarak 10 dk kadar kısık ateşte sütü kaynatmaya devam edip sonra kapatıyoruz. Böyle yapılırsa yoğurdumuzda kaymak tabakası daha fazla olup ve kalınlaşacaktır.
- Süt yavaş yavaş soğurken 44-46 derece arasına geldiğinde (parmağı hafif yakma ısısı) yaklaşık 80cc (yarım çay bardağı kadar) karamayalı yoğurttan bir kâseye alarak içerisine kaynayıp soğumuş sütten 3 kaşık ekleyerek karıştırıyoruz.
- Kâsede karıştırdığımız mayayı sütün içine dökerek (üstündeki kaymağı parçalayıp dağıtmadan) yavaşça kaymağın altından karıştırıyoruz.
- Tencerenin üzerine delikli süzgeç yerleştirerek temiz ve kalın bir örtü ile kapatıyoruz. Sıcak sütün üzerine konulan süzgecin amacı, süt soğumaya başladığında buharın deliklerden çıkmasıdır. Kapak kapatılırsa buharlaşan su, yoğurdun üstüne dökülerek sulanmasına neden olur.
- Kış ayında ısınıp kapanmış olan fırında yaklaşık 6 saat, yazın ise rüzgâr koridoruna maruz kalmadan, mümkünse ahşap olan bir zeminde 4 saat mayalanması için yeterlidir. Çünkü mayalanmış sütün üstten ve alttan yavaş yavaş soğuması kaymak oluşumunu ve yoğurdun taşlaşmasını sağlar.
- Kışın 6-7 saat, yazın 4 saat sonra (aytar sütleri max 5.000 bakteridir. Avrupa birliği ortalaması ise 100.000 bakteridir. Yoğurt oluşumu için bakteri ihtiyacından dolayı, bakteri oluşmasını sağlamak için biraz fazla bekletiyoruz.) Örtüyü açarak sarsmadan kapağı açık olarak buzdolabına yerleştiriyoruz.
- 48 saat boyunca buzdolabında bekletilen yoğurt artık kullanıma hazırdır. (48 saat beklenmeden kullanılmaya başlanırsa yoğurtta aşırı sulanma olur.)
- Yoğurtta kaymağın fazla olması o sütteki yağ çoğunluğunun yukarıda toplandığını (yoğurdun üstünün altına göre çok daha fazla yağlı olduğunu), normal olan kaymağın sütte homojen ve eşit olarak dağıldığını gösterir. Homojen olan sütle yapılan yoğurdun üstü de altı da aynı lezzete sahiptir.