Süt Kaynarken Neden Keser?
- Karıştırılan Kaşığın Temiz Olması Önemlidir.
- Sütün Bulunduğu Tencerenin Temiz Olması(deterjan Ve Yemek Kalıntısı Olmaması) Önemli Bir Etkendir.
- Soğuk Zinciri Kırılıp Sıcağa Maruz Kalırsa Sütün Kesilmesi Gerçekleşir.
Yoğurtta Neden Uzama Olur?
- Hazır paket yoğurtlardan mayalarsak; bunların içindeki jelatinden kaynaklı yoğurtta uzama gerçekleşir.
- Soğuk mayalanırsa(45 dereceden düşük olursa) yoğurtta uzama olur.
Yoğurt Neden Ekşime Yapar?
- Mayalanmış sütün sıcak ortamda kışın 6-7 saat-yazın 4 saatten fazla kalması durumunda,
- Ölçüsünden fazla maya kullanılırsa
- Sıcak mayalanırsa(48 dereceden yüksek sıcaklıkta olursa) yoğurtta ekşime gerçekleşir.
Mayalanan Süt Neden Yoğurt Tutmaz?
– Soğuk(45 derecenin altında) mayalanması veya yüksek(48 derecenin üstünde) sıcaklıkta mayalanması etkendir.
Yoğurdun Katı Olması İçin Ne Kadar Süre Gereklidir?
– Soğuması yaklaşık kışın 6-7 saat- yazın 4 saat süren mayalanmış sütün (buzdolabına kaldırılırken yoğurdun sarsılmaması gerekir.) 48 saat buzdolabında bekletilmesi ile yoğurt taş gibi olur.
Yoğurt Neden Çok Çabuk Sulanır?
- Buzdolabından çıkarılan yoğurdu, metal kaşık ile aldığımızda, yoğurdun içindeki kalsiyum metal teması ile ortaya çıkar ve sulanma olur.
- Hazır olan yoğurttan 1 kaşık alınınca çukurlaşan bölgede sulanma olması o yoğurdun saf ve katkısız sütten yapıldığının göstergesidir.
- Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur.
- Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.